صادرات ماهی و آبزیان را می توان یکی از مهمترین صادرات غیرنفتی ایران دانست، زیرا دسترسی به دو دریای شمال و جنوب کشور ظرفیت گسترده ای را برای صادرات ماهی و آبزیان برای کشور ایجاد کرده است. همچنین صادرات ماهی و آبزیان در ایران بدلیل هزینه های پایین، منابع غنی، دسترسی به بازارهای هدف بزرگ، و موقعیت جغرافیایی مطلوب کشور یک تجارت پر سود است.
در این مقاله ما قصد داریم هر آنچه که برای صادرات ماهی و آبزیان نیاز است بدانید برای شما بیان کنیم.
اهمیت صادرات ماهی
در بسیاری از کشورهای منطقه، صید یا پرورش منابع آبزی بخش حیاتی از معیشت مردم روستایی را تشکیل می دهد. ماهیگیری و آبزی پروری همچنین دارای اهمیت فرهنگی عمیقی هستند و چیزی فراتر از منابع درآمد یا تامین غذا هستند. محصولات شیلات سنتی مانند سس ماهی و چاشنی های ماهی همیشه از مواد مهم رژیم غذایی روزانه مردم بوده و به راحتی جایگزین نمی شوند. همه اندازه ها و انواع ماهی ها به روش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و دور ریختن یا هدر دادن بسیار کمی وجود دارد.
نقش ماهی ها هم در امنیت غذایی بسیاری از جمعیت های روستایی و ساحلی اغلب در گذشته دست کم گرفته شده است. اما اکنون این موضوع به یک نکته ی حائز اهمیت تبدیل شده است که شیلات و آبزی پروری سهم مهمی در اقتصاد ملی برخی از کشورهای منطقه، به ویژه کشور ما دارد. از نظر ارزش، محصولات ماهی نیز پرمعامله ترین کالای غذایی طبیعی در جهان هستند و مسائل تجاری مربوط به ماهی بسیار مورد توجه است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی صادرات ماهی و آبزیان به عراق، روسیه و چین اینجا کلیک کنید.
سود صادرات ماهی
صادرات ماهی به دلایل مختلفی دارای اهمیت است که از جمله مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
منبع درآمد ارزی:
از آنجا که تولید درآمد ارزی به کشورها کمک می کند که تجارت خود را تقویت کنند، اقتصاد را پایدارتر کنند و نیازهای وارداتی را تامین کنند، بنابراین صادرات ماهی و آبزیان بسیار حائز اهمیت است. این موضوع برای کشورهایی مثل ایران که منابع دریایی مناسب برای صادرات ماهی و آبزیان دارند، بسیار مناسب و پر سود است.
توسعه اقتصادی سواحل دریایی:
صادرات ماهی به توسعه اقتصادی مناطق ساحلی کمک می کند، و می تواند اشتغال زیادی را در مناطق ساحلی در زمینه صید، فرآوری، بسته بندی و حمل و نقل ایجاد کند.
افزایش روابط تجاری کشورها:
صادرات ماهی و آبزیان می تواند به افزایش روابط تجاری کشورهای منطقه و افزایش مراودات تجاری کمک کند و زمینه ساز ایجاد همکاری های بیشتر در زمینه ی اقتصادی و تجاری شود.
بی دردسر ترین روش های صادرات ماهی به عراق را اینجا تجربه کنید
مهمترین ماهی های صادراتی
ایران با قابلیت پرورش و صید ماهی امکان صادراتی ماهی و آبزیان متنوعی را داراست. از جمله مهمترین محصولات صادراتی می توان به ماهی تن، ماهی قزل آلا، میگو و کپور اشاره کرد.
صادرات ماهی پرورشی
قزل آلا یکی از مهمترین و خوشمزه ترین ماهی های پرورشی در داخل ایران است. طعم لذیذ آن سبب شده است که تقاضای زیادی برای صادرات داشته باشد. از دیگر ماهی های پرورشی می توانیم به ماهی کپور اشاره کنیم. که قابلیت تولید در حجم بالا و صادرات را داراست. آمور سفید نیز یک نوع ماهی پرورشی است که معمولا در مناطقی از شمال کشور قابلیت پرورش و صادرات را دارد.
ماهی های صید شده دریای شمال
ماهی سفید، کفال و ازون برون از جمله مهمترین و پرطرفدارارترین ماهی های دریای شمال است که قابلیت صادرات را داراست. ماهی سفید از جمله ماهی هایی است که علاوه بر کشورهای منطقه، به کشورهای اروپایی نیز صادرات دارد. ماهی کفال از جمله ماهی های اقتصادی و با قیمت مناسب است که بدلیل هزینه ی مناسب دارای تقاضا برای صادرات است. در میان ماهی های دریای شمال ازون برون به دلیل قابلیت استخراج خاویار از ارزش بالاتری نسبت به سایر ماهی ها برخوردار است.
ماهی های صید شده دریای جنوب
از جمله مهمترین ماهی های دریای جنوب که صادر می شود، می توان به ماهی تن، هامور، شیرماهی و ساردین اشاره کرد. شیر ماهی با گوشت سفید و طعم ملایم خود از پرطرفدارترین ماهی های دریای جنوب است. ماهی ساردین نیز بخاطر اندازه ی کوچک آن بسیار پرطرفدار است و معمولا به صورت کنسروی یا منجمد اقدام به صادرات آن صورت می گیرد.
صادرات ماهی خشک
ماهی خشک بدلیل شرایط نگهداری آسان تر برای صادرات به مناطق گرمسیری طرفداران بیشتری دارد. همچنین برای صادرات به مناطقی که از نظر مسافرت دارای فاصله های طولانی تری هستند ماهی خشک یک گزینه ی مناسب محسوب می شود. این نوع ماهی بدلیل وزن کمتر بعد از فرایند خشک کردن از نظر هزینه مقرون به صرفه تر است.
برای کمک به انتخاب بهترین نوع ماهی صادراتی اینجا کلیک کنید
صادرات ماهی به چه کشورهایی انجام می شود؟
از جمله مهمترین کشورهایی که ایران به آن صادرات ماهی و آبزیان را انجام می دهد می توان به کشورهایی همسایه ی چون عراق، ترکیه و سایر کشورها چون روسیه، قطر، امارات اشاره کرد. همچنین ایران به کشورهای اتحادیه اروپا و شرق آسیا نیز صادرات دارد.
روش های صادرات ماهی
صادرات ماهی و آبزیان به آشنایی با قوانین و مجوز های گمرکی نیاز دارد. مهمترین اطلاعاتی که برای صادرات ماهی به آن نیاز دارید را در زیر بیان می کنیم:
انتخاب نوع ماهی مناسب برای صادرات: بازار هدف صادرات ماهی از اهمیت زیادی برخوردار است. برای مثال تقاضا برای هر ماهی خاص در هر کشوری متفاوت است که نشان دهنده ی اهمیت شناخت بازار هدف برای صادرات می باشد.
فرآوری مناسب: برای صادرات ماهی نوع فرآوری از اهمیت بالایی برخوردار است. فرآوری مناسب ( تمیز کردن، فیله کردن) و همچنین بسته بندی مناسب آن می توان میزان عرضه را برای صادرات ماهی و آبزیان افزایش دهد.
بسته بندی مناسب: همانطور که بیان کردیم بسته بندی نه تنها در افزایش تقاضا نسبت به صادرات اهمیت دارد بلکه در حفظ کیفیت ماهی، جلوگیری از آلودگی و فاسد شدن آن نقش اساسی دارد.
مجوز سلامت: قبل از انجام صادرات ماهی و آبزیان باید مجوزهای لازم شامل مجوز سلامت و کیفیت محصول از سازمان های بهداشت و دامپزشکی اخذ شود تا سلامت ماهی و آبزیانی که قصد صادرات آن را دارید تایید شود.
روش حمل و نقل: روش حمل و نقل برای صادرات ماهی نه تنها در نوع بسته بندی و شکل آن نقش دارد بلکه در کیفیت محصولی که قرار است به دست مصرف کننده برسد موثر است. متداول ترین روش حمل و نقل در صادرات از طریق کشتی است.
مجوزهای گمرکی: قبل از صادرات ماهی و آبزیان لازم است اظهارنامه های گمرکی شامل فاکتور تجاری، لیست بسته بندی، گواهی مبدا، مجوزهای سلامت و .. به سازمان گمرک تحویل داده شود.
تجربه ی صادرات ماهی
اگر هنوز نمیدانید چگونه این تجارت پرسود را تجربه کنید. کارشناسان زد بازار به شما کمک می کنند که صادرات خود را شروع کنید. هدف ما کمک به صادرات و پخش ماهی در سراسر جهان است. کسب رتبه ی اول صادرات ما کشور و کمک به تولیدکنندگان برای سهولت آن روشی است که ما انتخاب کرده ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی روش و چارچوب های صادرات ماهی به چین، روسیه، عراق، ارمنستان، دبی، قطر، عمان و آذربایجان به وب سایت زد بازار مراجعه کنید.